Tein vähän pullaa:
Viimeksi mainitut pullat siis tein, mutta nyt vasta saan aikaiseksi kirjoittaa. Tosin lieköhän edes mitään järkeä laittaa kuvia näistä pullista, koska A: pullista tuli jostain ihmeen syystä ihan harvinaisen rumia, B: edelleen kuvat kakkoskameralla, joten jälki on tosi rumaa. Mutta laitetaas nyt sitte...
Tein siis kokeilumielellä ja pullamielellä erilaisia nisuja:
Ensimmäisissä kahdessa erittäin järkyttävässä kuvassa oikealla ystävämme peruspulla ja vasemmalla joku epäsikiö kierrepulla vaniljatäytteellä, josta alempana. Peruspulla on hyvää. Pullataikina on tällainen ulkoa opittu jauhopussinkyljestä otettu, jonka mukaan suunnilleen:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl kardemummaa (laitan vähän reilummin yleensä)
1 muna
1,5 dl sokeria (vähän vähemmän yleensä)
150 g margariinia sulatettuna
vehnäjauhoja
Kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja muut aineet paitsi rasva ja jauhot, joita lisäillään, kunnes rasva on loppu ja taikina pehmeää ja irtoaa käsistä. Sitten kohoamaan. Ja uudelleen kohotus pullina, paisto 200-225 asteessa pinnaltaan ruskeiksi, muttei liian ruskeiksi. Itse tykkään, että jää mieluummin vähän raa'aksi kuin liian ruskeaksi.
Sitten korvapuusti ja puustirullan päistä tehdyt erittäin persoonalliset mantelilastuilla ja rusinoilla höystetyt kierteet. Eli taikina levyksi, rasvaa, fariinisokeria ja kanelisokeria, rullalle ja puusteiksi. Onkohan mitään parempaa kuin tuore korvapuusti ja kylmä maito?
Sitten vaniljapullia. Joista tuli hyvin, hyvin rumia, mutta hyviä! Vaniljakastikkeen tein sekoittamalla maitoa, perunajauhoja, munaa ja sokeria sekä vaniljasokeria. Olisin värjännyt kivan keltaiseksi, mutta keltainen elintarvikeväri oli karannut. Täyte oli yllättävän hyvää, maistui ihan vaniljatäytteeltä vaikkei siinä ollutkaan vaniljakastikeainesta vai mitä se on mitä kaikki käyttää.
Hillopullia. Pistin pullan vähän kierteelle, nostatin ja sitten keskelle vadelmamarmeladia (Pirkan, näköjään kesti hyvin uunissa). Palautteen perusteella sopi hyvin.
Joulupullia! Tietysti. En tiedä miksi nuo kuviot on jouluisia, mutta ne ovat ja sillä hyvä. Tai yleensähän lussebullar on ton muotoisia, mutta noissa ei kyllä ole sahramia. Ajattelin kyllä sahramipullia tänä vuonna kerrankin tehdä.
Sitten tuollainen minipitko. Siitä piti tulla leveä ja lyhyt (vähän niinkuin pätkä isoa pitkoa), mutta tulikin kapea. En osannut, tuli sitten pikkupitko ja höystin manteleilla. Tämä nyt on asia erikseen, mutta isot, oikeat pitkot on ihania kun ne jättää hieman likilaskuisiksi, sisältä raa'aksi. Ah, nam.
Ja tälle ei voi kuin nauraa. Tämä mikälie on tehty jämätaikinasta suuren luovuuden vallassa. Kaulitsin levyn, keskelle marmeladia ja reunat päälle ja niihin viiltoja. Olihan se nyt ihan jees, mutta jätin sen kalpenemaan muiden pullien rinnalla, leikkasin viipaleiksi ja kuivatin korpuiksi. Onpahan nyt purkillinen korppuja. Hillopullakorput on hyviä.
Ja kaikki tämä vain puolen litran taikinasta. Ai niin, käytin muuten maitojauhetta. Pullista tuli tosi pehmeitä ja kuohkeita ja vaikka nostatinkin hyvin, sillä saattoi hyvinkin olla osuutta.
----------------------------
P.S. Tänään muuten kokeilin tehdä feikkiuunijuustoa maitojauhepaketin kyljen ohjeella. Eli vettä, maitojauhetta, munaa ja suolaa ja uuniin. Ihan menettelevä korvike, mutta vähän ryynimäistä, eikä kyllä erityisen hyvin kelpaa todellisen vasikantanssin ystävälle (eli vaikkapa veljelleni).
- Sello
Hyi saasta mikä laatu... :D Pitäiskö poistaa koko roska.
VastaaPoista