Tällaisia sämpylöitä tekaisin päästä keksimälläni reseptillä. Yritin tehdä tietynlaisia rukiisia sämpylöitä. Ihan toivotunlaisia ei tullut, olisi voinut korvata vielä suuremman osan sämpyläjauhoista ruisjauhoilla, olisi tullut vähän tummempia ja pikkuisen vähemmän rouhevia. Näistä ei mitään erityisiä kaunottaria tullut, koska joutuivat jonottamaan uuniin ja siksi nousivat oikein superkauan. Sinänsä ihan hyvä, mutta kun niistä alkoi tulla liian isoja, piti vähän alkaa trimmata. Ja hienot viillot ehti siinä myös mennä omituisiksi sörssöiksi. Mutta ei voi mitään. Kuori oli rapea, kannattaa paiston aikana heittää pari kertaa löylyä uunin pohjaan.
Jogurttiakin olisi voinut laittaa vähän enemmänkin, mutta sitten taas pitää jauhoja lisätä.
Sämpylä on parasta, kun laittaa kunnon täytteet kuten kuvassa! Kuvista puheen ollen, ne valitettavasti on vähän huonolaatuisia, kakkoskameralla otettuja.
Rukiiset sämpylät
5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl luonnonjogurttia
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoa
7-10 dl sämpyläjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, vehnäjauhot, ruisjauhot, oliiviöljy ja jogurtti. Lisää sämpyläjauhoja niin kauan, että taikina irtoaa käsistä. Jätä liinan alle nousemaan ainakin puoleksi tunniksi.
Leivo sämpylöiksi ja nostata. Leikkaa veitsellä tai saksilla viillot ja voitele vedellä. Paista 225 asteessa sämpylöiden koosta riippuen noin 15-20 minuuttia. Jos haluat varmasti rapeakuorisia sämpylöitä, heitä pari kertaa vettä uunin pohjalle paiston aikana.
Huomenna (trio)pullaa!
Terveisin Sello.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti