sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Näkkileipä


Näkkileipää on pitänyt jo hetken aika kokeilla, mutta kouluhommien takia en suunnitelmista huolimatta ehtinyt sitä viikolla tehdä. Eilen sitä nyt sitten kuitenkin tein, koska oli hyvä tekosyy: eilen vietettiin kotitekoisen leivän päivää. No joo, ei nyt niin virallisesti mutta ihan tarpeeksi virallisesti. Kotitekoista leipää kun ajattelee, saattaa ajatukset olla kyllä aika kaukana näkkileivästä... Ennemmin jossain ihanassa tuoreessa limpussa tai sämpylöissä. Mutta tämä tosiaan oli kokeisiin lukemisen kannalta sopivan nopea ja huom, näitä tehdessä ei tosiaan jää paitsi tuoreen leivän tuoksusta! Aivan tajuton tuoksu tuli uunista.

Reseptin bongasin MouMousta, tein sen puolikkaana ja siitä tuli pellillinen näkkileipiä. Ja reseptiähän voi tästä lähteä varioimaan mihin suuntaan vain. Päälle voi laittaa erilaisia siemeniä (meikä laittoi seesamia) tai leseitä. Osan jauhoista voi vaihtaa vehnäjauhoihin tai muihin ja erilaisilla mausteilla saa vaikka välimerellistä tai aasialaista näkkäriä.

Niin joo ja maku, on tosiaan hyvää. Sekä tuoreena ja vähän sitkeänä, että valmiina kuivana näkkärinä. Kannattaa kokeilla, pesee Koulunäkin sata-nolla!



-->
Näkkileipä

2,5 dl vettä
1/4 ps kuivahiivaa
1/4 tl suolaa
6-7 dl ruisjauhoja
siemeniä, leseitä tms.

Sekoita jauhoihin hiiva ja suola. Vaivaa vesi joukkoon. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu liikaa käsiin. Anna kohota 30 min. Kauli leivinpaperilla vuoratulle pellille levyksi, pistele haarukalla ja jaa taikinapyörällä tai veitsellä paloiksi. Ripottele päälle esim. siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna hetki jäähtyä ja irrota näkkärit toisistaan.


- Sello


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...