lauantai 25. toukokuuta 2013

Karjalanpiirakat

Itsetehdyt karjalanpiirakat kuuluvat niihin leivonnaisiin, joilla on vakioasema parhaiden joukossa. Ei niitä voita mikään, varsinkaan jos pistää vielä munavoin päälle! Tämä oli vasta neljäs kerta, kun tein itse karjalanpiirakoita, mutta joka kerta kiroan, että lähdin hommaan. Onhan se nimittäin aika hermoja raastavaa hommaa, varsinkin jos vaivalla kaulimasi pohjat tarttuvat jauhottamisesta huolimatta tiukasti kiinni toisiinsa, kuten minulle kävi taaaas. Hermo meni myös siihen, kun en saanut pohjista edes järkevän näköisiä, joten lopulta päädyin leikkaamaan ne piparkakkujen tapaan, meiltä kun löytyy sellainen muotti, joka muotonsa ja kokonsa perusteella on tarkoitettu juuri tähän.
Mutta vaivannäkö palkitaan! Näistä tuli parhaat tekemäni piirakat, olivat maistuvia. Ulkonäössä on taas yllättäen toivomisen varaa, mutta sitä ehtii kehittää myöhemmin. :D


Karjalanpiirakat
(15-20 kpl)

puuro
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
6 dl maitoa
1/2 tl suolaa

kuoret
1 dl vettä
1/2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja

n. 25 g sulatettua voita/margariinia
1 dl vettä tai maitoa tai molempia

Tee ensin puuro. Laita vesihaudekattilaan vesi, kiehauta se ja lisää riisi. Anna kiehua pienellä teholla, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja kuumenna kiehumispisteeseen. Jätä sitten hautumaan pienellä teholla noin puoleksi tunniksi välilä sekoitellen.
Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.


Leivo taikinasta parin sentin paksuinen pötkö.

Leikkele reilun sentin levyisiksi paloiksi.

Painele niitä hieman kasaan ja lait kulhon tai kelmun alle, jotta ne eivät kuivu.

Ota yksi pala kerrallaan ja kauli siitä mahdollisimman ohut soikea pohja. Pinoa tai tilan salliessa levitä pohjat odottamaan. Jos pinoat, käytä tarpeeksi jauhoja, pohjat kuivuvat todella herkästi ja tarttuvat kiinni toisiinsa!

Vaihtoehtoisesti voit kaulita koko taikinan levyksi ja ottaa pohjia muotilla. Tällöin voi olla vaikeampaa saada yhtä ohuita tosin.

Laita pohjalle puuroa ja sormeile reunat. Aloita keskeltä ja etene sitten ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen. Laita piirakat pellille. Ylimääräisiä jauhoja voi tässä vaiheessa hieman sutia pois. Paista piirakat 275 asteessa noin vartti.

Sekoita sulatettuun rasvaan vesi tai maito. Voitele tai kasta uunista tulleet piirakat joka puolelta seoksella.



Ja kunnon piirakka kaipaa kaverin...


MUNAVOI
2 kananmunaa
margariinia/voita
raejuustoa

Keitä kananmunat. Muussaa niitä haarukalla hieman. Laita sekaan maun mukaan rasva ja juusto (ehkä noin 50 g + vajaa 100 g) ja muussaa munavoiksi.


 Nauti!

-Sello

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...